cookies Custom

Uporabljamo piškotke (majhne tekstovne datoteke, ne kekse) Pokaži več

Naša spletna stran uporablja osnovni t.i. sejni piškotek, ki je del platforme, na kateri deluje in je izbrisan, ko zapustite našo spletno stran ali zaprete vaš spletni brskalnik. Je nujen za delovanje v določenih predelih in ne shranjuje nikaršne osebne podatke.


PROJEKT MAGIC TOUCH

 

O PROJEKTU

10.10.2011 smo se prijavili na 2. javni razpis Sklada za NVO v kategoriji socialno varstvene storitve. Sklad je finančni mehanizem, ki v okviru švicarskega prispevka Sloveniji za zmanjševanje ekonomskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji omogoča sofinanciranje projektov NVO in spodbuja partnersko sodelovanje med slovenskimi in švicarskimi neprofitnimi organizacijami. Center Naprej se je prijavil s projektom »Magic Touch« - Terapija z živalmi za osebe s pridobljenimi možganskimi poškodbami. V ta namen smo se povezali s švicarskim partnerjem SV – HPR, Schweizerische Vereinigung für Heilpädagogisches Reiten.

Splošni cilji projekta:

-uvesti nove terapevtske pristope z živalmi v dolgotrajni rehabilitaciji oseb s PMP
-ozavestiti pomen načrtovanih terapevtskih pristopov v širši strokovni javnosti
-pozitivno vplivati na kvaliteto življenja oseb s PMP, vključenih v program dolgotrajne rehabilitacije

V okviru projekta Magic touch, ki je bil odobren, izvajamo:

*terapijo s konji
*terapijo s psi
*terapijo z mačkami
*terapijo z ribami (ribarjenje, sproščanje ob akvariju).

Projekt je nadgradnja naših dosedanjih programov, v katerih želimo uporabnikom nuditi najprimernejše aktivnosti v okviru dolgotrajne rehabilitacije. Terapevtske pristope z živalmi smo že uvajali od samega začetka našega delovanja, vendar je problem, da tovrstni programi, kljub zelo pozitivnim terapevtskim vplivom, niso financirani s strani naših financerjev.

PREDSTAVITEV PARTNERJA

SV-HPR je neprofitna organizacija, deluje že od leta 1985 in se več kot 25 let ukvarja s terapevtsko-pedagoškim jahanjem. Na voljo imajo lastno šolo, ki nudi triletni študij ob delu za poklic terapevta s konji. V obdobju prijave projekta so se ravno pogajali z visoko šolo v Švici, saj želijo njihov  študij pretvoriti v tako imenovano DAS (Diploma of Advanced Studies).

SV-HPR  ima na področju terapevtskega jahanja ogromno izkušenj ter kontaktov v Švici in po svetu. Imajo lastno šolo za usposabljanje terapevtov s konji ter kakovostnim konjerejcem im konjušnicam podelijo certifikat kakovosti.

SV-HPR nudi terapevtskim konjušnicam pridobitev certifikata kakovosti, tako da preverjajo konjerejo, infrastrukturo in operativni koncept po določenih kriterijih. Svoje sodelavce pri delu podpirajo tako, da jim nudijo različne možnosti dodatnih izobraževanj iz različnih strokovnih področij ter se pogajajo z zavarovalnicami in dobavitelji opreme

 

SKUPNE AKTIVNOSTI V PROJEKTU

Na začetku projekta bo švicarski partner obiskal Slovenijo in si ogledal situacijo na tem področju. Pogledal si bo organizacije, ki nudijo terapijo s konji, konjušnice, infrastrukturo ter preučil naše potrebe in cilje.

Pri projektu bo sodeloval svetovno priznan raziskovalec obnašanja živali, etolog in psiholog za živali dr. Dennis C. Turner, ki raziskuje odnose med živalmi in ljudmi, ter vpliv teh odnosov na zdravje in dobro počutje obeh partnerjev v tem odnosu (živali in ljudi). Dr. Turner se je posebej posvetil raziskovanju odnosa med človekom in mačko ter je predsednik I.E.T., inštituta za uporabno etologijo in psihologijo živali. Inštitut je aktiven po vsem svetu in svetovno priznana avtoriteta na področju terapije z mačkami in psi. Sedež inštituta pa je v bližini Züricha.

V Sloveniji je terapija z živalmi šele v povoju, naši švicarski partnerji pa so veliki strokovnjaki na tem področju, od katerih se lahko marsikaj naučimo. Pri projektu nam bodo izjemna podpora. Svetovali nam bodo, na kaj naj bomo pri odnosu z živalmi pozorni. Npr. če s psom ravnamo neustrezno, postane po 4 dneh terapije z osebo s posebnimi potrebami povsem neuporaben. Pridobili bomo nova znanja o tem, kako terapija vpliva ne le na človeka, temveč tudi na žival.

Švicarski partnerji imajo tudi ogromno izkušenj na področju psihologije, kako vpliva odnos z živaljo na zdravje in počutje ljudi ter nam bodo svetovali, kako se lahko terapije z živalmi lotimo na dolgoročno obdobje.

MAGIC TOUCH - DOLGOROČNI VPLIVI NA UPORABNIKE CENTRA  NAPREJ

 Zaradi dokazanih pozitivnih učinkov, ki jih ima terapija z živalmi, pri uporabnikih pričakujemo številne pozitivne spremembe na naslednjih nivojih delovanja uporabnikov:

- telesni nivo delovanja: zmanjšanje mišične spastičnosti, stimulacija osnovnih fizioloških procesov v telesu, regulacija krvnega tlaka, doseganje splošne telesne sprostitve, izboljšanje taktilnih in perceptivnih sposobnosti zaznave, izboljšanje ravnotežnih sposobnosti, gibalnih   vzorcev, zlasti fine motorike.
- socialni nivo delovanja: povečano zanimanje za okolico, večja interakcija z okoljem, izboljšane komunikacijske sposobnosti, boljše socialne spretnosti, socializacija.
- psihološki nivo delovanja:
izboljšanje razpoloženja, krepitev samopodobe uporabnikov, večanje samospoštovanja, izboljšanje kognitivnih sposobnosti, krepitev občutka pripadnosti in sprejetosti, večanje sposobnosti empatije.